Autunno in Barbagia – Herfst in Barbagia

Jonge muzikant bij Autunno in Barbagia - Dorgali
Proef lokale Sardijnse lekkernijen tijden Autunno in Barbagia

Proef lokale Sardijnse lekkernijen tijdens Autunno in Barbagia

Houd je van heerlijk nazomers weer en van tradities? Sardinië is ook in de herfst een bezoek meer dan waard. De temperatuur is dan nog erg aangenaam en er vinden tal van interessante, culturele activeiten plaats.

Begin september start in de provincie Nuoro het jaarlijkse evenement “Autunno in Barbagia”. De letterlijke vertaling is “Herfst in Barbagia”, karakteristiek voor dit festival. Gedurende vier maanden kun je in 28 dorpen in Nuoro kennismaken met de lokale tradities. Per plaats duurt het evenement twee tot drie dagen, altijd in het weekend. Ook in de periode van de herfstvakantie zijn er activiteiten in diverse dorpen: Orgosolo, Aritzo, Belvì en Sorgono. Perfect voor een last-minute vakantie!

Jonge muzikant bij Autunno in Barbagia - Dorgali

Jonge muzikant bij Autunno in Barbagia

Rijke tradities

In 1996 werd dit evenement voor het eerst georganiseerd in Oliena. Destijds heette dit “Cortes Apertas” (open binnenplaatsen). Historische landhuizen openden hun binnenplaatsen en belangstellenden konden deelnemen aan een artistieke en gastronomische rondleidingen.

Inmiddels is de naam gewijzigd in “Autunno in Barbagia” (herfst in Barbagia). Het is een buitengewone kans om de goed bewaarde schatten van het hart van Sardinië te ontdekken. Je kunt kennis maken met de rijke aroma’s en smaken, tradities, ambachten en kunst. Proef de échte Sardijnse smaken en tradities die eeuwenlang bewaard zijn gebleven en worden voortgezet.

Barbagia: granietrotsen, valleien, bergweiden en bossen

Barbagia: granietrotsen, valleien, bergweiden en bossen

Adembenemend Barbagia

Barbagia is een brede bergachtige regio in centraal Sardinië die zich over de zijkanten van het Gennargentu-massief uitstrekt. Het ruige Gennargentu-gebergte is ongerept en verlaten met “Punta La Marmora” als het hoogste punt van Sardinië, 1834 meter boven zeeniveau.

Er valt in dit gebergte in de winter zelfs sneeuw. Het landschap van Barbagia is indrukwekkend en gevarieerd: granietrotsen, valleien, bergweiden en bossen wisselen elkaar af.

Herfstvakantie op Sardinië

Murales in Orgosolo

Murales in Orgosolo

    • Orgosolo (17 en 18 oktober 2015) is voor de liefhebbers van Sardinië waarschijnlijk de bekendste plaats in dit rijtje. Hier vind je in het centrum de vele interessante murales. Murales zijn muurtekeningen, voornamelijk met een politieke, historische en sociale achtergrond. De eerste muurtekening werd gerealiseerd in 1969. In de buurt van Orgosolo vind je overblijfselen van Nuraghes (archeologische torens), Domus de Janas (elfenhuisjes) en Tombe dei Giganti (reuzengraven).
    • Belvì (17 en 18 oktober 2015) staat bekend als “Paese delle Castagne”, oftewel dorp van de kastanjes. Het is één van de meest interessante bergdorpjes van de Barbagia. Tijdens “Autunno in Barbagia” word je natuurlijk getrakteerd op kastanjes die in een gigantische koekenpan gebakken worden.
Kastanje & hazelnoot festival Aritzo

Kastanje & hazelnoot festival

  • Aritzo (24 en 25 oktober 2015) is een van de belangrijkste toeristische resorts in het berggebied van Sardinië. Tijdens “Autunno in Barbagia” wordt op de laatste zondag van oktober het jaarlijkse kastanje- en hazelnotenfestival gehouden dat grote aantallen bezoekers trekt. Tijdens dit evenement worden grote hoeveelheden kastanjes en hazelnoten geroosterd en uitgedeeld aan de talrijke bezoekers. Vanzelfsprekend vergezeld van een goed glas wijn.
  • Sorgono (23, 24 en 25 oktober 2015) ligt in een groene vallei aan de westelijke kant van de Gennargentu bergen. Sorgono staat bekend als “Paese del buon vino”, het dorp van de goede wijn. Tijdens het evenement “Autunno in Barbagia” staat hier bijvoorbeeld een aantal malen een rondleiding bij de plaatselijke “Cantina Sociale” gepland, waar je de productie van wijn van dichtbij kunt meemaken. Er is tijdens deze dagen zelfs gelegenheid om deel te nemen aan de verschillende fases van de traditionele oogst. Heb je altijd al meer willen weten van traditionele wijnbereiding? Dan is dit je kans!

Wil je zelf het heerlijke eten en goede wijn, buitenleven, tradities, antieke ambachten en adembenemende dorpjes ontdekken?
Eva Sardinia heeft deze tips voor accommodaties in de provincie Nuoro:

Hotel Su Gologone - Proef de authentieke keuken van de Barbagia

Proef de authentieke keuken van de Barbagia

Hotel Su Golone in Oliena is op vele gebieden een verrassend hotel. Idyllisch, smaakvol en romantisch zijn slechts een paar beschrijvingen.  Dit moet je zelf meemaken en ervaren. Een absolute aanrader!

De luxe en moderne appartementen van Abitare in Vacanza zijn van alle gemakken voorzien. Het complex ligt aan de haven van het gezellige stadje, La Caletta, op loopafstand van het strand.

Hotel Brancamaria ligt aan de rand van Cala Gonone en heeft een schitterend uitzicht over de baai van Orosei. Het hotel is net gerenoveerd, voorzien van alle comfort en hoog opgeleide, meertalige medewerkers.