De leukste stadjes van Sardinië

Leukste stadjes van Sardinië

Borgo is Italiaans voor een dorpje/gehucht met een klein kerkje dat voldoet aan de volgende criteria:

  • i12^pimgpsh_thumbnail_win_distrze zijn van middeleeuwse oorsprong
  • ze zijn ontstaan rond een kasteel
  • ze zijn versterkt of versterkt geweest
  • ze hebben een onregelmatig plattegrond
  • je vindt er een vorm van ambacht
  • ze hebben zich ‘spontaan’ ontwikkeld, zonder vooropgezet plan
  • ze vormden tot de 20e eeuw een gesloten agrarische gemeenschap

Op uitnodiging van de regio Sardinië bezoek ik de komende dagen een paar van ‘I borghi più belli’ (de mooiste dorpjes) van Italië. Na aankomst op Luchthaven Elmas in Calgiari word ik opgewacht door Mirta die ons de komende dagen zal begeleiden. Als ons groepje compleet is, rijden we richting Oliena.

^CD8D918B73E0E0F1D9CF85F9C836378F05F22F5CB737A53A5E^pimgpsh_thumbnail_win_distrOnderweg maken we een tussenstop in Sardara, bekend door de beroemde warmwaterbronnen. Deze bronnen liggen in een kleine vallei, ongeveer 2 km buiten de stad, aan de voet van het kasteel van Monreale en langs de weg naar Pabillonis. Hier vind je moderne spa’s, omgeven door groen, naast het oude gebouw van de Romeinse baden. De overblijfselen van de Romeinse baden zijn nog steeds zichtbaar en werden opgenomen in de gebouwen van de eerste moderne spa’s in Sardinië. Helaas is er geen tijd voor een verjongingskuur en rijden we verder door het prachtige landschap naar de eerste ‘borgo’: Oliena.

^2EB9EBE8EE72A4425D443AA46A9454429E33E31ED73DC6B4A7^pimgpsh_thumbnail_win_distrAls we daar in het donker aankomen worden we in Hotel Su Gologone verwelkomd door enkele lokale ondernemers die ons kennis laten maken met diverse lekkernijen uit de streek. We proeven de verse schapenkaas (lekker met honing), verschillende vleeswaren, een stukje Pane Carasau (het beroemde Sardijnse brood) met olijfolie en een glaasje van de wijn uit deze streek. Na dit warme ontvangst gaan we naar het restaurant van Hotel Su Gologone waar het vlees voor de open haard staat te roosteren. Zo fantastisch als het eruitziet, zo smaakt het eten hier ook! In deze gemoedelijke sfeer komen de gezellige gesprekken al gauw op gang binnen de groep. Als het dessert op tafel komt, is het al bijna middernacht en na het diner lig ik moe maar voldaan in een heerlijk bed. Dit beloven leuke dagen te worden!