Il Trenino Verde – Het groene treintje van Sardinie

Wil je het bergachtige binnenland van Sardinië verkennen? Een perfecte manier hiervoor is met ‘il Trenino Verde’, het groene treintje. Deze toeristentrein over smalspoor rijdt voornamelijk door het onherbergzame gedeelte van het eiland en komt op plaatsen die met de auto niet of nauwelijks te bereiken zijn. De naam heeft de groene trein te danken aan het feit dat de trein voornamelijk door bossen en bergen rijdt. Een tocht met il Trenino Verde is een reis door het échte Sardinië waar de tijd stil heeft gestaan.

Adembenemende panorama’s

Uitzicht uit trein

Prachtig uitzicht vanaf het spoor van Trenino Verde

Il Trenino Verde neemt je mee op een boeiende reis door het schitterende landschap van Sardinië met adembenemende panorama’s over bergen, ruige rotsen, valleien, tunnels en hoge Romeinse aquaducten. Het treintje rijdt met een aangepast tempo waardoor je echt kan genieten van de prachtige omgeving. Neem dus ook je camera mee om al het moois wat het eiland te bieden heeft, vast te leggen.

Tip: neem ook eens een kijkje op de karakteristieke stationnetjes met veel authentieke details, zoals bijvoorbeeld het oude stationsgebouw van Tortolì aan het spoor van Mandas naar Arbatax of die van Meana Sardo op de lijn van Isili naar Sorgono.

IMG_20150816_082220

Trenino Verde

Aan het einde van de 19e eeuw werden de spoorlijnen om economische redenen aangelegd om het onherbergzame binnenland van Sardinië te verbinden met de kust. Zo kreeg de handel een aanmerkelijke impuls. Ook de sociale contacten tussen de inwoners onderling werden op deze manier veel eenvoudiger. De aannemers werden destijds per kilometer spoor betaald, het is dus logisch dat de lijn met veel bochten door het landschap kronkelt. Ook zijn er bewust trajecten door de bossen aangelegd zodat men in tijden van oorlog ongemerkt gebruik kon maken van de spoorlijn. Vanaf 1984 wordt il Trenino Verde alleen voor het toerisme gebruikt.

Station

Een typisch Sardijns stationsgebouw

Kronkelende spoorlijnen

Zelfs in het begin van de 20e eeuw was dit treintje al een bezienswaardigheid. De Engelse schrijver David Herbert Lawrence schreef over zijn ervaring met ‘il Trenino Verde’ in zijn reisdagboek, Sea and Sardinia. Hij nam samen met zijn vrouw Frieda in 1921 de trein van Mandas naar Sorgono. Hij schrijft onder andere:

 

Het was bijna komisch om te zien. We klommen nog steeds. De spoorlijn kronkelde in grote lussen. Steeds als ik uit het raampje keek, zag ik een dwalend treintje met grote wolken stoom voor ons. Maar kijk, het was ons eigen locomotiefje, steeds een bocht vooruit.

Er wordt op de routes een diesel- en een stoomlocomotief gebruikt. De laatste rijdt alleen buiten het zomerseizoen vanwege het brandgevaar in de bossen. Il Trenino Verde rijdt vier routes:

Eva tussen twee mensen in traditionele kledingSassari – Tempio Pausania – Palau 151 km
Dit traject wordt ook wel de lijn tussen de twee zeeën genoemd en loopt van Riviera del Corallo naar de beroemde Costa Smeralda. Een schitterende route door het indrukwekkende landschap van Noord-Sardinië. Het brengt je onder andere in Tempio Pausania, het plaatsje dat beroemd is vanwege de kurkproductie.

Macomer – Bosa 46 km
Loopt door het imposante hooggebergte van Campeda, op 500 meter hoogte, met een schitterend uitzicht over de hooggebergtes en de valleien. Verder langs de monding van de rivier de Temo en dan langzaam afdalend, langs de kust tot aan Bosa Marino.

20150816_084354

Isili – Sorgono 83 km
Rijdt door het westelijke gedeelte van Gennargentu, een kronkelende lijn met mooie viaducten en lange tunnels (s’ Arcu 999 meter)

Mandas – Arbatax 159 km
Een absolute aanrader. Dit is de langste toeristische treinroute van Italië. De lijn loopt onder andere door het imposante Gennargentu gebergte en langs Lago di Flumendosa, het Flumendosa meer. Het is een hele zit maar zeker de moeite waard. Het treintje rijdt langs diepe valleien, schilderachtige dorpjes, karakteristieke stationnetjes, unieke baanwachtershuisjes en hoog boven de rivieren over imposante viaducten.

Hoteltip van Eva: Antica Locanda Lunetta, een charme hotel in het pittoreske dorp Mandas.

Tip: neem op de langere trajecten eten, drinken én een kussentje mee.

Er zijn een aantal organisaties die in samenwerking met ‘il Trenino Verde’ gedurende het hele jaar excursies organiseren, vaak inclusief lunch en gids. Met de stoomtrein van ‘Sardegna Vapore’ kan je vier à vijf keer per jaar in de buurt van Cagliari een mooie reis maken. ‘Il Trenino Verde Sardegna’ biedt bijvoorbeeld een bijzondere avondexcursie aan. De ‘Associazione Alta Ogliastra’ heeft voor dit voorjaar al een aantal interessante thematochten gepland.