Oliena, bekend door Nepente wijn, pecorino en olijfolie

Hotel Su Gologone - Oliena - Sardinie

 

Sardijnse gerechten bij Su Gologone

Sardijnse gerechten bij Su Gologone

De volgende morgen wacht ons een rondleiding door het bijzondere hotel Su Gologone. Het is voor mij niet de eerste keer dat ik hier ben maar toch is het weer verrassend. Dit hotel laat zich het beste omschrijven als een openluchtmuseum middenin de prachtige natuur. Je kunt je uren vermaken in de enorme tuin waar je op ieder terras en achter ieder muurtje een verrassing tegenkomt. Het hotel staat op Sardinië ook bekend om zijn uitstekende restaurant waar de speenvarkens aan het spit voor de open haard staan en alle gerechten traditioneel bereid worden.

We zijn al een uur uitgelopen op schema als we arriveren bij Cantina Oliena. Hier wordt ons een proeverij aangeboden van wijn, kaas en olie uit de streek. Wat een smaaksensatie! Gelukkig hebben we een meer dan goed ontbijt gehad bij hotel Su Gologone.

Nepente wijn van Cantina Oliena

Nepente wijn van Cantina Oliena

Bij Cantina Oliena leren we dat de lokale wijn Nepente heet en deze naam alleen mag dragen als de druiven in Oliena groeien en het hele proces van het maken van de wijn hier uitgevoerd wordt. Het zijn heerlijke wijnen en ook de kaas vind ik lekker terwijl ik helemaal niet van schapenkaas houd. De verschillende smaken van de olie verrassen me, van heel mild tot zeer kruidig. Met tegenzin verlaten we de wijnboerderij voor een ontmoeting met de schoenmaker op een binnenplaatsje in het dorp. In zijn werkplaats worden leren schoenen volledig met de hand vervaardigd. Trots laat hij een deel van zijn collectie zien en vertelt over de schoenen die hij heeft gemaakt voor Paus Franciscus.

We verlaten Oliena en onze chauffeur brengt ons naar de volgende borgo, Galtellì, waar we lunchen bij ristorante Sa Ena é Muru. In Galtellì maken de dorpelingen zich op voor het jaarlijkse feest waarbij het wonder herdacht wordt dat in het begin van de 17e eeuw het beeld van christus in de kerk van San Pietro spontaan begon te bloeden.

Galtelli - SardinieWe lopen door de vrolijk versierde straten naar de kerk voor een bezoek en ondertussen vertelt onze gids dat Galtellì vooral bekend is geworden door een boek van Grazia Deledda, deze schrijfster won in 1929 de Nobelprijs voor literatuur. In haar boek ‘Canna al vento’, in het Nederlands ‘riet in de wind’, speelt het verhaal zich af in dit dorpje en beschrijft ze tot in detail de omgeving en het dagelijks leven van de dorpelingen. Na een bezoek aan een klein museum in een middeleeuws huis vervolgen we onze weg naar Olbia voor een overnachting in het centrum van de stad.