Openbaar vervoer op Sardinië

Voor iedereen die op Sardinië met het openbaar vervoer wil reizen, zijn er talrijke mogelijkheden. Vanuit de grotere steden rijden bussen naar kustgebieden en trekpleisters in de regio. Je hoeft niet persé in een taxi te stappen als je bijvoorbeeld op het vliegveld van Cagliari aankomt. Neem de bus en je bent in een mum van tijd in het centrum van de stad! Of pak eens de bus vanaf Olbia centrum naar Palau, hét watersportparadijs met zijn mooie stranden!

Overzichtskaart van het openbaar vervoer op Sardinië.

Spoorwegen

ARST SpA (Azienda Regionale Sarda Trasporti) is de grootste netwerkbeheerder van het openbaar vervoer op het eiland Sardinië en één van de belangrijkste op nationaal niveau. Met 2500 medewerkers behoort ARST SpA tot de grootste bedrijven van Italië. Het transportbedrijf beheert bijna alle busdiensten op zowel het landelijke als stedelijke gebied in Alghero, Carbonia, Iglesias, Macomer en Oristano. In totaal heeft ARST 800 bussen van verschillende afmetingen rijden. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het gehele smalspoornetwerk van Trenino Verde. (Lees ook onze blog van Trenino Verde!)

De spoorwegen zijn onderverdeeld in 5 lijnen:

 • Montserrat – Isili
 • Macomer – Nuoro
 • Sassari – Alghero
 • Sassari – Sorso
 • Sassari – Nulvi

Metrosassari en Metrocagliari

De ARST beheert ook de trams van Sassari en Cagliari (Metrosassari en Metrocagliari).

De tram van Sassari – actief sinds 2006 – omvat een lijn die begint bij Garibaldi en eindigt bij Santa Maria di Pisa. Op ongeveer de helft van het traject bevindt zich de halte voor het station van de spoorlijn naar Sorso. Overzichtskaart van tramlijn Metrosassari met alle verbindingen naar grotere steden.

De tram van Cagliari – actief sinds maart 2008 – vormt de verbinding van Cagliari naar Isili. De spoorlijn is toen omgebouwd tot tramlijn.

Later werd een nieuw gebouwd stuk toegevoegd tussen het station Monserrato Gottardo en het gebied rond het ziekenhuis en de campus van de universiteit van Cagliari. Een gedeelte is gebouwd op een viaduct met dubbele spoorlijn

De tramlijn is onderverdeeld in
twee trajecten: Linea 1 van Gottardo naar Settimo San Pietro en Linea 2 van Repubblica naar Policlinico. Het kruispunt van de twee trajecten is de halte Gottardo.
Overzichtskaart van tramlijn Metrocagliari met alle verbindingen naar grotere steden.

metro-cagliari

 HANDICAP

Alle haltes en stations van Metrocagliari en Metrosassari zijn zonder drempels gebouwd.
Er zijn hulpmiddelen aanwezig voor rolstoelen en kinderwagens.

Eva’s Hoteltips voor Cagliari:
T-Hotel en Sardinia Domus B&B

 

Intercity Bus

ALGHERO

De bussen zijn uitgerust met comfortabele zitplaatsen, airco, bagageruimte en koffieautomaat.

De volgende routes worden vanaf Alghero door ARST aangeboden:

 • Alghero – Sassari
 • Alghero – Porto Torres
 • Alghero – Villanova Monteleone – Bosa
 • Alghero – Uri – Ittiri
 • Alghero – Uri – Ittiri – Thiesi – Mores – Bonorva – Macomer – Abbasanta
 • Alghero vliegveld – Alghero – Bosa Città – Bosa station FDS

Ticket office en informatie: In de ‘Giuseppe Manno’ Public Gardens, Via Catalogna (+39 079 95 01 79)

Eva’s Hoteltips voor Alghero:
Hotel Villa Las Tronas ***** en Hotel El Balear

OLBIA

Vanaf het vliegveld van Olbia vertrekken dagelijks bussen naar Nuoro en Siniscola. De diensten starten om 06.50 uur en rijden om de 2 uur tot 21.35 uur naar Nuoro en tot 19.35 uur naar Siniscola. De busdiensten worden zowel door ARST aangeboden als door DEPLANO (www.deplanobus.it). Deze laatste rijdt ook naar Cala Gonone en stopt onderweg in de dorpen die op route liggen.

Bus ARST SardegnaLange-afstandbussen vertrekken vanaf het vliegveld ook naar Cagliari, Porto Pozzo en Santa Teresa Di Gallura.


Eva’s Hoteltips omgeving Olbia:
Petra Segreta Resort en Hotel Ollastu

 

 

Pendelbus Vliegveld Cagliari-Centrum Cagliari

Er zijn twee busstations bij het vliegveld van Cagliari. De eerste bushalte is tegenover de aankomsthal. De bussen vertrekken hier vanaf 08.40 tot 23.30 uur. De tweede bushalte is bij de vertrekhal. Hier vertrekt de eerste bus om 05.20 uur en de laatste om 22.30 uur. De bussen rijden om het halfuur. Een enkeltje centrum Cagliari kost ca. € 0,70. Tickets zijn te koop bij de kiosk in de aankomsthal en bij de MacDonald’s in de vertrekhal.

Toeristen tickets

Toeristentickets kunnen worden gekocht door bezoekers van het eiland. Ze zijn geldig van 1 juni tot 30 september. Het ticket is zonder kilometerbeperking te gebruiken op alle ARST lijndiensten met uitzondering van de Trenino Verde. Kaartjes zijn verkrijgbaar in 4 verschillende types:

 • Type A: 7 dagen      € 45 euro
 • Type B: 14 dagen    € 70 euro
 • Type C: 21 dagen  € 100 euro
 • Type D: 28 dagen  € 130 euro         (prijzen: 2016)

Het ticket moet op de eerste dag van gebruik afgestempeld worden. Kaarten zijn te koop aan alle ARST balies in Cagliari, Sassari, Oristano, Nuoro, Olbia, Lanusei, Guspini en Iglesias.

Website en App DropTicket

Alle informatie is na te lezen op de website van ARST.

Sinds 21 maart 2016 is er ook een app beschikbaar. In de app DropTicket kunnen kaartjes gekocht worden voor een enkele reis. Koop bijvoorbeeld uw buskaartje en ontvang het betaalbewijs direct op uw smartphone! De betaling geschiedt dan via uw creditkaart.

Bron: afkomstig van ARST, Alghero Turismo, Olbia Airport en wikipedia, samengesteld door Marika Beier.