Sardijnse wijnen

Druivenoogst op Sardinië

Druivenoogst op Sardinië

Geniet jij ook zo van een heerlijk glas wijn? Wist je dat op Sardinië zo’n 15 verschillende druivenrassen worden verbouwd? Van deze druiven worden unieke kwaliteitswijnen gemaakt. Cannonau di Sardegna, Monica di Sardegna en Carignano del Sulcis zijn rode wijnen vol karakter die je echt eens moet proeven. Intense witte wijnen zijn bijvoorbeeld Nuragus di Cagliari, Vermentino di Sardegna en Malvasia di Bosa.

Een eeuwenoud ritueel

De maanden september en oktober staan op Sardinië traditiegetrouw in het teken van “la vendemmia” (de druivenoogst). De start van de druivenpluk op Sardinië hangt sterk af van het weer van de voorafgaande maanden. Experts houden rondom de periode van de oogst de druiven nauwlettend in de gaten. Van dag tot dag wordt gecontroleerd of de druiven de juiste mate van rijpheid hebben zodat ze precies op het perfecte moment geplukt worden. Vanwege het warme voorjaar is dit jaar in sommige gebieden de oogst zelfs al in augustus begonnen.

Het persen van de druiven

Het persen van de druiven

De druivenoogst

De druivenpluk is een lichamelijk zwaar werk. Niet alleen vanwege de gebogen houding waarmee geplukt wordt en het tillen van de kilo’s druiven maar voornamelijk ook vanwege de warmte. Op Sardinië is de temperatuur in deze periode nog vaak boven de 20 graden en er is vrijwel geen schaduw in de wijngaarden. Om die reden wordt er vaak bij zonsopkomst al gestart en doorgewerkt tot de lunch. Dat betekent zes à zeven uur werken. ‘s Middags is het vaak te warm om te plukken. Overigens is de oogst ook een gezellige en sociale aangelegenheid. Vaak wordt er met veel mensen gewerkt, er is altijd tijd voor een praatje en om grappen te maken. En niet te vergeten: de gezamenlijke dagelijkse Sardijnse “pranzo” (lunch) na het plukken is overheerlijk.

Wijnfeest

Bij de druivenpluk horen natuurlijk ook traditionele wijnfeesten. Zo zijn er in september en oktober in veel plaatsen evenementen waarbij de oogst en de herfst centraal staan. Daarnaast vinden in november op Sardinië feesten plaats die in het teken staan van de “vini novelli”, de nieuwe wijnen. Op 7 en 8 november staat bijvoorbeeld het historische stadje Milis (Oristano) in het teken van “Rassegna dei Vini Novelli”. Dit is één van de beroemdste in zijn soort waarbij het centrum wordt omgetoverd tot een grote wijnkelder. De eerste wijnen van de nieuwe oogst worden groots gepresenteerd, geproefd en beoordeeld. Daarnaast kun je ook kennis maken met andere specialiteiten van Sardijnse bodem en genieten van de befaamde citrusvruchten uit Milis. In het centrum van Milis staat het schitterende Palazzo Boyl waar tegenwoordig culturele evenementen plaatsvinden. Op afspraak is hier bijvoorbeeld de indrukwekkende tentoonstelling van traditionele Sardijnse kleding en sieraden te bezoeken.

Villa Asfodeli Tresnuraghes

Villa Asfodeli Tresnuraghes

Oristano

Heb je altijd eens een traditioneel wijnfeest op Sardinië willen meemaken? Ga er dan nog een paar dagen tussenuit in november en bezoek dit schitterende eiland. De provincie Oristano is met de auto makkelijk te bereiken vanaf het vliegveld van Alghero. Behalve het wijnfeest in Milis heeft deze omgeving nog veel meer moois te bieden zoals de archeologische opgravingen van Tharros en het unieke schiereiland Sinis. Eva Sardinia heeft in de provincie Oristano een aantal charmante hotels.

Hotel Regina d'Arborea Oristano

Hotel Regina d’Arborea

Villa Asfodeli ligt in het karakteristieke stadje Tresnuraghes. Het is een werkelijk schitterend hotel met onlangs gerenoveerde kamers. Het heeft een prachtige inrichting en enkele kamers hebben uitzicht op zee. Je kunt de omgeving zelfs op de fiets verkennen. De eigenaren van dit hotel verzorgen ook fietsexcursies met of zonder gids.

Hotel Regina d’ Arborea, een voormalig stadspaleis, ligt in het centrum van de stad Oristano. Het paleis is tot een prachtig hotel verbouwd waarbij de oude stijlen -zoals fresco’s en natuurstenen vloeren- bewaard zijn gebleven.

Resort Capo Nieddu ligt in Cuglieri. Het is een prachtige boerderij met suites, van alle luxe voorzien en met uitzicht op zee. Hier geniet je van ontspanning en echte Sardijnse gastronomie. Het resort heeft zelfs een eigen wijngaard.