Alghero, een ideale bestemming voor een stedentrip

Alghero Capo Caccia

Heb je zin in een stedentrip op een unieke locatie? Dan heb ik een aanrader voor je!

Alghero is een prachtig, oud stadje gelegen in het noordwesten van Sardinië aan de koraalkust met lange zandstranden. Het heeft een mooie boulevard en een historisch centrum omgeven door de oude stadswallen en verdedigingstorens. Smalle straatjes van kasseien en sfeervolle winkeltjes met lokale producten zijn ideaal om te flaneren. En vergeet niet om een bezoek te brengen aan de restaurants en bars die overheerlijke gerechten en drankjes serveren. Vanaf de vele terrasjes aan de boulevard heb je ‘s avonds een schitterend uitzicht op de baai en kun je genieten van de zonsondergang die de hele stad oranje kleurt.

Historisch centrum Alghero
Historisch centrum Alghero

Archeologie en cultuur

Voor liefhebbers van archeologie en cultuur is Alghero echt een interessante bestemming. De geschiedenis van Alghero is al even uniek als de stad zelf. Je vindt hier namelijk veel Spaanse invloeden vanwege de eeuwenlange heerschappij van de Spanjaarden vanaf de 14e eeuw. De straatnamen worden zowel in het Italiaans als in het Catalaans genoemd. Ook in de architectuur, cultuur en de gastronomie zie je de Catalaanse invloeden terug. In het historische centrum vind je onder andere:

  • Chiesa San Francesco, een Romaans-Gotische kerk met een prachtig klooster en een achthoekige toren;
  • Chiesa San Michele met een opvallende koepel met gekleurde dakpannen in mozaiekstijl;
  • Cattedrale di Santa Maria, een van origine Gotisch-Catelaanse kathedraal. Hierbij hoort ook de Campanile, een achthoekige klokkentoren;
  • Museo del Corallo, het koraalmuseum;
  • Alghero heeft ook schitterende stranden die in ieder seizoen de moeite waard zijn: Maria Pia, La Bombarde, Lazzaretto.

Tips: bezoek de dagelijkse binnenmarkten naast Parco Giuseppe Manno, de wekelijkse markt op woensdag en beklim de Campanile voor een schitterend uitzicht over de stad.

Top 5 bezienswaardigheden Alghero

Vanuit Alghero kun je interessante uitstapjes maken, dit zijn de bekendste bezienswaardigheden:

1. Grotta di Nettuno

De Grotten van Neptunus is de bekendste toeristische bezienswaardigheid rondom Alghero. Deze druipsteengrot ligt aan de voet van Capo Caccia, een 180 meter hoge kaap. De rit naar Capo Caccia alleen al is de moeite waard met schitterende panorama’s over zee. Vanaf daar daal je via een trap van meer dan 650 treden af naar de ingang waarna je met een gids (tegen contante betaling) de grot bezoekt. Na de indrukwekkende rondleiding moet met je dezelfde trap ook weer naar boven. Gelukkig kun je tijdens de beklimming steeds uitrusten en genieten van het mooie uitzicht. Het is ook mogelijk om vanuit de haven van Alghero met een bootexcursie naar de grotten van Neptunus te gaan.

Trappen naar de Grotten van Neptunus
Trappen naar de Grotten van Neptunus

2. Nuraghe Palmavera

Ruim 3.000 jaar geleden leefde het nuraghe volk op Sardinië. Zij hebben over het hele eiland meer dan 7.000 nuraghe torens en burchten achtergelaten. De torens zijn gebouwd van enorme bewerkte keien en stenen en zijn zonder cement gemaakt. Het doel van deze mysterieuze bouwwerken is onbekend. Er zijn tot nu toe geen geschriften van het nuraghe volk gevonden. Nuraghe Palmavera is een complexe nuraghe (prehistorische burcht), bestaande uit twee ronde torens omringd door een huttendorp met ruïnes van kleinere torens en een bastion.

Nuraghe Palmavera - Alghero
Nuraghe Palmavera – Alghero

3. Necropoli di Anghelu Ruju

Necropoli di Anghelu Ruju is de grootste necropolis (prehistorische dodenstad) van Sardinië. De necropolis werd bij toeval ontdekt in 1903 tijdens opgravingen voor de bouw van een boerderij bij de wijnmakerij van Sella & Mosca. Het heeft 38 prehistorische, ondergrondse grafkamers. Ze staan ook wel bekend als Domus de Janas (elfenhuisjes).

4. Maritiem Natuurpark Capo Caccia

De wateren rond Capo Caccia en Isola Piana zijn beschermd natuurgebied. Het is mogelijk om in dit gebied te snorkelen en te duiken. Aan het strand van Tramariglio is Archimete/OveringDiving gevestigd. Zij organiseren duik- en snorkelexcursies en je kunt hier ook bootjes huren om er zelf op uit te gaan.

Voor fotografen met een voorliefde voor een schitterende zonsondergang zijn de rotsen van Capo Caccia een échte aanrader.

Maritiem Natuurpark Capo Caccia - Alghero
Maritiem Natuurpark Capo Caccia – Alghero

5. Sella & Mosca Wijnmuseum

Net buiten Alghero ligt de wijngaarden van Sella & Mosca de grootste wijnproducent van Sardinië. Zij produceren onder andere de witte Vermentino en Torbato wijnen en de rode Cannonau. Je kunt een bezoek brengen aan de wijnmakerij met als afsluiting een wijnproeverij.

Villa Las Tronas Alghero
Villa Las Tronas Alghero

Luxe hotel Alghero

Het aanbod van Eva Sardinia bestaat in Alghero onder andere uit Hotel Villa Las Tronas, op loopafstand van het historische centrum van de stad. Dit schitterende, luxueuze hotel is gelegen op een eigen landtong tussen Cala Lavatoio en Cala Capone, een werkelijk spectaculaire locatie aan zee. Tot 1940 bezocht de Italiaanse royalty dit hotel tijdens hun vakantie en veel historische elementen zijn behouden gebleven. Het hotel heeft bovendien een uitgebreide Spa met overdekt zwembad met zeewater, een buitenzwembad met zeezicht, sauna, Turks bad, Kneipp, fitnessruimte, etc. Het restaurant staat bekend om de authentieke Mediterrane keuken. Kortom een perfect hotel om heerlijk te eten, te ontspannen en te genieten van het magnifieke uitzicht.