Cagliari, de hoofdstad van Sardinië

Cagliari Sardinia by night

Persoonlijk vind ik Cagliari de mooiste stad van Sardinië. Zelfs na ontelbare keren ontdek ik in de stad steeds weer iets nieuws. Je vindt er écht van alles: cultuur, oudheid, natuur, winkels, terrasjes en vooral gezelligheid en sfeer.

Gebouwd op zeven heuvels

Cagliari is –net als Rome- gebouwd op zeven heuvels: Castello, Colle San Michele, Colle di Bonaria, Monte Urpinu, Monte Claro, Tuvu Mannu and Tuvixeddu. Wil je de stad uitgebreid verkennen, houd dan rekening met beklimmingen in de steile straatjes. Overigens is deze inspanning absoluut de moeite waard! Begin je stadswandeling vanaf de “Via Roma”, gelegen aan de haven. Een straat met statige gevels met daaronder een lange galerij met winkeltjes, bars en restaurantjes. En niet te vergeten de kiosken waar je gewoon je Nederlandse krant kunt kopen. Op het plein aan de rand van de Via Roma zie je “Palazzo Civico”, het schitterende stadhuis van Cagliari.

Cagliari gebouwd op heuvels
Cagliari gebouwd op 7 heuvels

De haven van Cagliari is niet alleen de aanlegplaats voor vele plezierjachten en de veerboot vanaf het vasteland van Italië naar Sardinië. Tegenwoordig is het ook dé vertrekplaats voor een aantal luxe cruiseschepen.

Het oude stadshart: Castello

Torre dell Elefante - Cagliari Sardinie
Torre dell Elefante

“Castello” is het oude centrum van de stad. Je waant je echt in de middeleeuwen met de karakteristieke nauwe straatjes en antieke gebouwen. Hier vind je onder andere de oude stadsmuren, de kathedraal en musea. Enkele interessante bezienswaardigheden in en om Castello zijn:

  • “Torre di San Pancrazio” en “Torre dell’ Elefante” zijn twee uitkijktorens uit het begin van de 14e eeuw die oorspronkelijk onderdeel waren van de stadsmuur. Nu vormen ze samen de toegangspoort tot de stad.
Bastione Saint Remy - Cagliari Sardinie
Bastione Saint Remy
  • Een schitterend panorama heb je vanaf “Bastione Saint Remy”. Deze versterking wordt beschouwd als het belangrijkste bouwwerk van Cagliari. Het werd gebouwd in de 19e eeuw op de oude stadsmuren om drie andere verdedigingsmuren te verbinden. Vergeet niet om onderaan het “Bastione” de oudste bar van Cagliari te bezoeken, toepasselijk “Antico Caffé dal 1855” genaamd. Drink er een échte espresso of een heerlijk koel “Ichnusa” biertje (het eigen bier van Sardinië).
  • “Duomo di Cagliari”, voluit “Cattedrale di Santa Maria Assunta e di Santa Cecilia”, is de kathedraal in barokke en Romaanse stijl. Binnenin is deze indrukwekkende kathedraal gedecoreerd met veel marmer.
  • “Orto Botanico dell’ Universita di Cagliari”, de botanische tuin, is een uniek stukje groen in de oude binnenstad naast de universiteit. Je vindt er veel mediterrane en tropische planten, bomen, geneeskrachtige planten, kruiden en cactussen. Iets verderop ligt het “Anfiteatro Romano”, het eeuwenoude Romeinse Amfitheater van Cagliari. Nu wordt het als openluchttheater gebruikt.
  • “Museo Archeologico”, het archeologisch museum, is een onderdeel van “Cittadella dei musei”. In het archeologisch museum vind je een uitgebreide collectie met historische en artistieke vondsten die een perfect beeld geven van de rijke historie van Sardinië.
  • Iets wat je misschien niet midden in een stad verwacht, zijn grotten en ondergrondse gangen, zoals “Cavità di Via Vittorio Veneto, Grottoni dei Giardini Pubblici, Galleria Rifugio Don Bosco en Orto dei Cappuccini”. Het zijn voornamelijk overblijfselen uit de Romeinse tijd en werden tijdens de oorlogen gebruikt als schuilplaats. Na de oorlog vonden mensen waarvan het huis vernield was hier onderdak.
  • “Santuario di nostra Signora di Bonaria”, de basiliek van Bonaria, ligt net buiten het centrum. Deze basiliek uit de 14e eeuw is het belangrijkste heiligdom voor de katholieke kerk op Sardinië. In het klooster van deze basiliek is een museum gevestigd waar allerlei archeologische overblijfselen tentoongesteld zijn.

Poetto, het strand van Cagliari

Een bezoek aan het lange zandstrand van “Poetto” is echt een aanrader. “Poetto” heeft een schitterend lang zandstrand. Vlakbij vind je het moerasgebied “Stagno di Montargius” waar het hele jaar door kolonies van roze flamingo’s te zien zijn in een prachtig beschermde natuurgebied.

Als je de kans krijgt, bekijk Cagliari dan ook eens vanaf de zee. Vanaf daar heb je een uniek en schitterend uitzicht en kun je precies zien dat de stad op de heuvels is gebouwd. Niet voor niets worden er door de vele toeristen vanaf de veerboot zoveel foto’s gemaakt vlak voor de aankomst in de haven. Het is een uniek zicht op Cagliari dat je alleen vanaf de zee hebt.

T Hotel Cagliari - Sardinie
T Hotel Cagliari

Ben je nieuwsgierig geworden naar Cagliari? Bij Eva-Sardinia kun je bijvoorbeeld het T-hotel Cagliari boeken. Dit is een modern 4-sterren designhotel, warm, sfeervol en van alle gemakken voorzien. Het heeft zelfs een wellnesscentrum, de T Spa, en een fitnessruimte. Daarnaast is er een T Bar, T Bistrot, T restaurant en een wintertuin. Het T restaurant verrast iedere avond met een diner van Sardijnse gastronomie en op zondag is er een uitgebreid lunchbuffet in de T Bistrot. Het T Hotel beschikt over een eigen parkeergarage.