De leukste stadjes van Puglia

Monopoli - Puglia

Puglia is de zogenaamde hak van de laars van Italië. De regio wordt omringd door twee zeeën, de Ionische aan de westkust en de Adriatische Zee aan de oostkust. Puglia heeft daardoor prachtige kusten die zich van noord naar zuid uitstrekken en adembenemende stranden en panorama’s bieden.

Vele volkeren hebben in het verleden Puglia overheerst en zij hebben hun sporen achtergelaten in de mooie steden die deze regio van Italië kenmerken.

In deze blog mijn top 5 van de mooiste steden van Puglia.

1. Lecce

Lecce is het Florence van de Barok, het Athene van Puglia: Lecce kent vele bijnamen. De stad heeft een prachtig centro storico met veel kerken en palazzi. De Barocco Leccese-stijl staat bekend om zijn uitbundige decoraties.

Kathedraal van Lecce
Kathedraal van Lecce

De stad is één groot barokfestijn. De gebouwen zijn voorzien van sierlijke ornamenten, die stuk voor stuk gehouwen zijn uit de kenmerkende pietra leccese, steen uit Lecce, of pietra dorata, vergulde steen, genoemd, een roomwitte kalksteen die in de buurt wordt afgegraven.

Palazzo Sant’Anna

Wil je een paar dagen genieten van de unieke sfeer in Lecce? Palazzo Sant’ Anna ligt in het hartje van de stad en het is een perfecte uitvalbasis om deze barok stad te verkennen.

2. Gallipoli

Vissershaven Gallipoli
Vissershaven Gallipoli

De naam Gallipoli is afgeleid van het Griekse Kale Polis, wat letterlijk vertaald mooie stad betekent. Gallipoli is verdeeld in twee delen: de Borgo, het nieuwe deel van de stad en het historische centrum, bestaande uit een eiland vol steegjes en religieuze en burgerlijke architectuur. De twee delen zijn met elkaar verbonden door een majestueuze brug, bestaande uit twaalf bogen en versierd met karakteristieke straatlantaarns.

Palazzo Presta

Gelegen in het hart van het historische centrum van Gallipoli, neemt Palazzo Presta je mee op reis met in iedere kamer een ander thema, die landen van over de hele wereld vertegenwoordigen.

Het hotel is omgeven door smalle straatjes die je terug in de tijd voeren en je de stad laten ontdekken via kleine groente- en fruitwinkels of lokale ambachtelijke winkels.

3. Locorotondo

Locorotondo
Locorotondo

In het hart van de Itria – Vallei ligt de witte Borgo Locorotondo. Het dorp staat op de lijst van I Borghi più Belli d’Italia, oftewel het is een van de mooiste dorpjes van Italië. De stad dankt zijn naam aan zijn ronde vorm. Het historische centrum heeft kleine straatjes met karakteristieke witte huisjes met schuine daken die een gevoel van rust en harmonie uitstralen. Zoals elke stad in de Itria-vallei bereik je de kathedraal in het hoogste deel van de stad.

Ottolire Resort

Ten oosten van Locorotondo ligt Ottolire Resort, een charmant resort omring door een weelderig privé bos met eiken en mediterrane planten. Deze plek is een ideaal uitgangspunt om Locorotondo en leuke dorpjes in de buurt te ontdekken.

4. Alberobello

Trulli huisjes in Alberobello

Mooie boom, dat is de betekenis van de naam van Alberobello. De stad is bekend om zijn historische centrum dat volledig bestaat uit karakteristieke kegelvormige huizen, de zogenaamde Trulli. In de wijken Rione Monti en Aia Piccola staan zelfs alleen maar van dit soort traditionele woningen.

Mocht je tijdens de wandeling door de stad trek krijgen, stop dan in een van de vele restaurantjes in het centrum en bestel een lekker typisch gerecht zoals de Orecchiette con le cime di rapa (pasta met raapstelen).

Le Alcove Luxury Hotel

Als je tijdens jouw reis in Puglia in een trullo wilt verblijven, mis dan de kans niet om te overnachten in Le Alcove Luxury Hotel, in het centrum van Alberobello.

5. Monopoli

Historisch centum Monopoli
Historisch centum Monopoli

Aan de oostkust van Puglia ligt de stad Monopoli. Ontstaan als vissersdorp, is deze stad in de loop der jaren uitgegroeid tot een populaire en gewilde vakantiebestemming bij reizigers van over de hele wereld. De stad ligt aan zee en wordt gekenmerkt door een historisch centrum, gebouwd rondom de haven. De geur van de zee, het geschreeuw van de vissers en de kinderen op straat maken deze stad onvergetelijk.

Don Ferrante Dimore di Charme

Ontdek de stad Monopoli tijdens je verblijf bij Don Ferrante, een boutique hotel ideaal gelegen in een historisch fort in het oude centrum, direct aan de Middellandse Zee.

Don Ferrante Boutique Hotel

Ontdek de stad Monopoli tijdens je verblijf bij Don Ferrante, een boutique hotel ideaal gelegen in een historisch fort in het oude centrum, direct aan de Middellandse Zee.

Wil je al deze leuke stadjes in Puglia ontdekken? Doe dan inspiratie op bij onze Fly & Drives Puglia. Of neem contact op voor een reis op maat.