De leukste stadjes van Sardinië

Castelsardo met middeleeuwse burcht

De hoofdstad Cagliari in het zuiden en de stad Alghero, met Catalaanse invloeden, in het noordwesten van Sardinië, zijn bij de meeste reizigers wel bekend. Maar op Sardinië vind je ook een aantal onbekende stadjes die op de lijst van ‘I borghi più belli’ (de mooiste dorpjes) van Italië staan.

Borgo is Italiaans voor een dorpje/gehucht met een klein kerkje dat voldoet aan de volgende criteria:

  • ze zijn van middeleeuwse oorsprong
  • ze zijn ontstaan rond een kasteel
  • ze zijn versterkt of versterkt geweest
  • ze hebben een onregelmatig plattegrond
  • je vindt er een vorm van ambacht
  • ze hebben zich ‘spontaan’ ontwikkeld, zonder vooropgezet plan
  • ze vormden tot de 20e eeuw een gesloten agrarische gemeenschap

In deze blog zet ik mijn 4 favoriete leuke stadjes op een rij voor je!

1. Bosa

Bosa een de rivier de Temo
Bosa een de rivier de Temo

Eén van de meest pittoreske stadjes is Bosa aan de westkust van Sardinië in de provincie Oristano. Het stadje ligt aan de rivier de Temo, onder bescherming van de ruïnes van het Castello Malaspina.

Bosa aan de voet van Castello Malaspina
Bosa aan de voet van Castello Malaspina

Het stadje heeft een gezellig centrum, tussen de rivier en het kasteel ligt het historische deel van Bosa. De huizen zijn in vrolijke, voornamelijk pasteltinten geverfd. Je vindt hier tal van leuke restaurants en terrasjes.
Een ander voordeel is, dat Bosa vlak aan de kust ligt. In Bosa Marina vind je een mooi zandstrand en een paar leuke strandtenten. Bosa ligt eveneens aan één van de routes van de Trenino Verde.

Palazzo Sa Pischedda

Boutique Hotel Palazzo Sa Pischedda - Bosa
Boutique Hotel Palazzo Sa Pischedda – Bosa

Wil je het gezellige stadje Bosa verkennen? Dan is Boutique Hotel Palazzo Sa Pischedda een ideale plek om te overnachten.

2. Castelsardo

Castelsardo met middeleeuwse burcht
Castelsardo met middeleeuwse burcht

In het noorden van Sardinië, tussen Alghero en Santa Teresa Gallura, ligt Castelsardo. Om het middeleeuwse centrum te bereiken, moet je aardig klimmen. Je kunt zowel vanaf de landzijde als via de zeezijde omhoog lopen. Via de zeezijde realiseer je dat dit een moeilijk te veroveren plek moet zijn geweest.

Castelsardo via het pad langs de kust
Castelsardo via het pad langs de kust

Het oude centrum is een wirwar van kleine straatjes, waar je alleen te voet kunt komen. Je kunt een bezoek brengen aan het kasteel en het mandvlechtwerk waar Castelsardo bekend om staat bewonderen. Er zijn een aantal restaurantjes waar je kunt genieten van een heerlijke lunch.

Castelsardo - middeleeuwse straatjes
Castelsardo – middeleeuwse straatjes

In de Paasweek vind in Castelsardo één van de meest bijzondere processies plaats. Tijdens Lunissanti trekt de processie ’s avonds door het historische centrum. Op verschillende plaatsen wordt gestopt en meerstemmig gezongen door de confraters, terwijl het stadje verlicht wordt door de kaarsen die de jonge meisjes dragen.

Castelsardo - Lunissanti
Castelsardo – Lunissanti

Bajaloglia Resort

Bajaloglia Resort  - Castelsardo
Bajaloglia Resort – Castelsardo

Het 4-sterren Bajaloglia Resort ligt op een heerlijke, rustige plek slechts 3 km van Castelsardo en 1 1/2 km van het strand. Een heerlijke combinatie van ontspanning en cultuur.

3. Carloforte

Carloforte - Isola San Pietro
Carloforte – Isola San Pietro

In het uiterste zuidwesten van Sardinië, op het eiland San Pietro, ligt het pittoreske stadje Carloforte. De inwoners van Carloforte kwamen oorspronkelijk uit Liguria, de regio van Genua. Dit is nog steeds te merken aan de architectuur en het dialect dat wordt gesproken.

De oorspronkelijke inwoners waren tonijnvissers, je kunt in de gezellig restaurants van het stadje dan ook nog steeds genieten van de lekkerste tonijngerechten.

Azuurblauwe zee rond Castelforte - San Pietro
Azuurblauwe zee rond Castelforte – San Pietro

Carloforte en het eiland hebben een heel eigen sfeer, anders dan elders op Sardinië. Een bezoek aan het stadje of een mooie zeiltocht rond de azuurblauwe wateren die het eiland omringen, is dan ook zeker een aanrader.

Hotel Riviera

Hotel Riviera - Carloforte
Hotel Riviera – Carloforte

Wil je een paar dagen genieten van de unieke sfeer in Carloforte op het eiland San Pietro? Hotel Riviera ligt op een prachtige positie aan de haven en de boulevard.

4. Aggius

Aggius - Gallura
Aggius – Gallura

De borgo Aggiús ligt in de prachtige streek Gallura. Aggius staat bekend door de textiel en de bandieten. Het Etnografisch museum geeft een indruk van het leven in de Gallura in vroeger tijden, ook voor kinderen heel leuk om te bezoeken! In het museum kun je zien hoe alle kleden met de hand geweven worden, zonder elektrische hulpmiddelen. Wat een ambacht!

Aggius - Etnografisch museum
Aggius – Etnografisch museum

In Aggius is tevens het museum van de Bandidos (bandieten). Hier wordt duidelijk dat deze rebellen een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Sardinië.

L’Agnata di De André

L'Agnata di De André - Tempio Pausania
L’Agnata di De André – Tempio Pausania

Op een verborgen plek, in de bossen aan de voet van Monte Limbara, ligt een van de pareltjes van Sardinië. L’Agnata was het toevluchtsoord van de bekende Italiaanse zanger Fabrizio De André. Deze mooie plek is een ideaal uitgangspunt om Aggius en andere leuke dorpjes in de omgeving te ontdekken.