De Maddalena Archipel

Maddalena Archipel Sardinie

Eilandengroep ten noordoosten van Sardinië

In de heldere en azuurblauwe wateren tussen Sardinië en Corsica vind je de Maddalena eilanden. Deze prachtige archipel bestaat uit ruim 60 eilanden en zijn de toppen van verzonken bergketens. In vroegere tijden werden de eilanden gebruikt als kruispunt voor de zeevaart. Het bewijs hiervan kan je terug vinden in een aantal gezonken oude schepen die tegenwoordig een fantastische excursie zijn voor duikliefhebbers.

Spiaggia Rosa - Maddalena Archipel Sardinie
Spiaggia Rosa

De eilanden hebben nadien diverse functies gehad, waaronder als marinebasis, maar zijn momenteel vooral een bestemming die de meeste vakantiegangers niet willen missen. Om de bijzondere schoonheid van de eilandengroep ook voor toekomstige bezoekers te waarborgen is de hele archipel in 1994 uitgeroepen tot nationaalpark: het Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena.

De eilanden van de Maddalena Archipel

La Maddalena Sardinie
La Maddalena

Het belangrijkste eiland is La Maddalena dat via een 600 meter lange brug verbonden is met Caprera. De andere vijf grotere eilanden zijn Budelli, Razzoli, Santa Maria, Santo Stefano en Spargi. Enkel La Maddalena, Caprera en Santo Stefano zijn momenteel bewoond. Het eilandje Caprera werd in 1856 opgekocht door de Italiaanse held Garibaldi. Het huis op Caprera, waar Garibaldi in 1882 overleden is, behoort tot de meest bezochte musea van Sardinië.

Het overgrote deel van de inwoners van de archipel woont op het hoofdeiland La Maddalena met het gelijknamige havenstadje. Je kan hier struinen door de mediterrane straatjes met leuke winkels en restaurants. Neem plaats op één van de terrassen en geniet van een ijskoude Limoncello.

Stranden en baaien

Baai op La Maddalena
Baai op La Maddalena

Mocht je op zoek zijn naar rust en ruimte dan is het heerlijk om met een bootje langs de vele verstopte strandjes en baaitjes te varen. Er valt bijna 180 kilometer kustlijn te ontdekken. Neem een picknickmand met lekkernijen mee en ga op zoek naar je ideale plek om te luieren in de zon of neem een frisse duik in het heldere water.

Heerlijke gerechten

Diner bij zonsondergang
Diner bij zonsondergang

Na een dag op en rond het water te hebben doorgebracht is de beste afsluiting een bezoek aan één van de vele restaurants in het stadje La Maddalena of een romantisch diner aan boord van een jacht. Er is een ruime keuze aan verse vis en zeevruchten. Rondom de Maddalena eilanden worden veel krabben en kreeften gevangen en daar weten de Sardijnen uiteraard heerlijke gerechten van te maken.

Grand Hotel Ma&Ma – La Maddalena

Wil je overnachten op de Maddalena Archipel en de sfeer proeven van deze bijzondere eilandgroep? Een aanrader is het Grand Hotel Ma&Ma Resort op het hoofdeiland La Maddalena. Dit 5 sterren hotel heeft een heerlijke ligging, aan de rand van het stadje La Maddalena. Op loopafstand heb je leuke winkeltjes, terrasjes en restaurants. Vanuit La Maddalena vertrekt met regelmaat de veerpont naar Palau.

Grand Hotel Ma&Ma - La Maddalena
Grand Hotel Ma&Ma – La Maddalena