Een wel héél oude Olijfboom

Olivastri Millenario - Eeuwenoude olijfbomen
Olivastri Millenari - 4000 jaar oude olijfboom
Olivastri Millenari – 4000 jaar oude olijfboom

Olivastri Millenari

Aan het Lago del Liscia in het noordoosten van Sardinië, staan op een beschutte plek een aantal ontzagwekkende olijfbomen. De oudste van dit kleine groepje olijfbomen, de Olivastri Millenari, zou al vruchten gedragen hebben toen de legendarische ronde torens van het Nuraghe volk gebouwd werden, zo’n 4000 jaar geleden.

Olivastri Millenari - Lago del Liscia
Olivastri Millenari – Lago del Liscia

De indrukwekkende stam van de boom meet ongeveer 12 meter in omtrek. Het is heel bijzonder dat deze boom de tand des tijds zo lang heeft overleefd. De andere bomen zijn 500 jaar, 1000 jaar en zelfs 2000 jaar oud, maar vergeleken met de oudste Olivastri is dat maar kinderspel.

Met de Trenino naar de oudste olijfboom

Trenino Verde - Lago del Liscia
Trenino Verde – Lago del Liscia

In het noorden van Sardinië worden dagtrips naar de Olivastri georganiseerd, bijvoorbeeld vanuit Palau. Je vertrekt ’s ochtends met de Trenino Verde, het groene treintje, vanuit Palau. In een aantal etappes bereik je het Lago del Liscia. Je kunt hier in één van de hotels aan het meer lunchen. Na de lunch steek je met een boot het meer over en bezoek je de Olivastri Millenari. Na het bezoek keer je terug met boot en neem je de trenino terug naar Palau.