Il Trenino Verde – Het groene treintje van Sardinie

Wil je het bergachtige binnenland van Sardinië verkennen? Een perfecte manier hiervoor is met ‘il Trenino Verde’, het groene treintje. Deze toeristentrein over smalspoor rijdt voornamelijk door het onherbergzame gedeelte van het eiland en komt op plaatsen die met de auto niet of nauwelijks te bereiken zijn. De naam heeft de groene trein te danken aan het feit dat de trein voornamelijk door bossen en bergen rijdt. Een tocht met il Trenino Verde is een reis door het échte Sardinië waar de tijd stil heeft gestaan.

Adembenemende panorama’s

Il Trenino Verde neemt je mee op een boeiende reis door het schitterende landschap van Sardinië met adembenemende panorama’s over bergen, ruige rotsen, valleien, tunnels en hoge Romeinse aquaducten. Het treintje rijdt met een aangepast tempo waardoor je echt kan genieten van de prachtige omgeving. Neem dus ook je camera mee om al het moois wat het eiland te bieden heeft, vast te leggen.

Uitzicht traject Mandas - Laconi
Uitzicht traject Mandas – Laconi

Tip: neem ook eens een kijkje op de karakteristieke stationnetjes met veel authentieke details, zoals bijvoorbeeld het oude stationsgebouw van Tortolì aan het spoor van Mandas naar Arbatax of die van Meana Sardo op de lijn van Isili naar Sorgono.

Trenino Verde Station Seui
Trenino Verde Station Seui

Aan het einde van de 19e eeuw werden de spoorlijnen om economische redenen aangelegd om het onherbergzame binnenland van Sardinië te verbinden met de kust. Zo kreeg de handel een aanmerkelijke impuls. Ook de sociale contacten tussen de inwoners onderling werden op deze manier veel eenvoudiger. De aannemers werden destijds per kilometer spoor betaald, het is dus logisch dat de lijn met veel bochten door het landschap kronkelt. Ook zijn er bewust trajecten door de bossen aangelegd zodat men in tijden van oorlog ongemerkt gebruik kon maken van de spoorlijn. Vanaf 1984 wordt il Trenino Verde alleen voor het toerisme gebruikt.

Trenino Verde - oude locomotief
Trenino Verde – oude locomotief

Kronkelende spoorlijnen

Zelfs in het begin van de 20e eeuw was dit treintje al een bezienswaardigheid. De Engelse schrijver David Herbert Lawrence schreef over zijn ervaring met ‘il Trenino Verde’ in zijn reisdagboek, Sea and Sardinia. Hij nam samen met zijn vrouw Frieda in 1921 de trein van Mandas naar Sorgono. Hij schrijft onder andere:

Het was bijna komisch om te zien. We klommen nog steeds. De spoorlijn kronkelde in grote lussen. Steeds als ik uit het raampje keek, zag ik een dwalend treintje met grote wolken stoom voor ons. Maar kijk, het was ons eigen locomotiefje, steeds een bocht vooruit.

Zee en Sardinië - DH Lawrence
Naar Sardinië – DH Lawrence

Er wordt op de routes een diesel- en een stoomlocomotief gebruikt. De laatste rijdt alleen buiten het zomerseizoen vanwege het brandgevaar in de bossen. Il Trenino Verde rijdt vijf routes:

Palau – Tempio Pausania 59 km
Dit traject wordt ook wel de lijn tussen de zee en de bergen genoemd en loopt van de beroemde Costa Smeralda naar Tempio Pausania in het binnenland. Deze streek is beroemd vanwege de kurkproductie. Een schitterende route door het indrukwekkende landschap van Noord-Sardinië. Na onderhoudswerkzaamheden zal naar verwachting in 2020 het traject van Tempio Pausania verder naar Sassari worden heropend.

Traject Macomer - Bosa
Traject Macomer – Bosa

Macomer – Bosa 46 km
Loopt door het imposante hooggebergte van Campeda, op 500 meter hoogte, met een schitterend uitzicht over de hooggebergtes en de valleien. Verder langs de monding van de rivier de Temo en dan langzaam afdalend, langs de kust tot aan Bosa Marino.

Mandas – Laconi 37 km
De reis, in 1921 voltooid door de Engelse schrijver David Herbert Lawrence en beschreven in het boek “Mare e Sardegna”, begon vanuit Mandas en eindigde in Sorgono nadat hij langzaam de betoverende landschappen van de Sarcidano en Barbagia di Belvì had doorkruist.

Op dit moment eindigt de reis in Laconi omdat het stuk tussen deze stad en Sorgono momenteel is gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Verwacht wordt dat in 2020 ook het laatste deel van de route weer wordt geopend.

Mandas – Seui 72 km
Een absolute aanrader. De lijn loopt onder andere door het imposante Gennargentu gebergte en langs Lago di Flumendosa, het Flumendosa meer. Het is een hele zit maar zeker de moeite waard. Het treintje rijdt langs diepe valleien, schilderachtige dorpjes, karakteristieke stationnetjes, unieke baanwachtershuisjes en hoog boven de rivieren over imposante viaducten.

Trenino Verde - traject Arbatax-Gairo
Trenino Verde – traject Arbatax-Gairo

Arbatax – Gairo 62 km
Deze route verbindt de zee met de bergen in het binnenland. De reis begint in Arbatax, tussen de vissersboten van de Cala dei Genovesi en reist landinwaarts tussen de steeds dikkere vegetatie. Na de bergdorpen Elini en Lanusei, heb je een wijds uitzicht over de hele kust. Je passeert dan in de buurt het Flumendosa-meer en komt aan in Gairo Taquisara. Hier kun je een bezoek brengen aan de spookdorpen Osini Vecchio en Gairo Vecchio, die bijna 70 jaar geleden verlaten zijn vanwege een vreselijke overstroming.

De route van Gairo naar Mandas is gesloten voor onderhoud. Verwacht wordt dat dit traject in 2020 weer geopend wordt.

Antica Locanda Lunetta – Mandas

Antica Locanda Lunetta - Mandas
Antica Locanda Lunetta – Mandas

Antica Locanda Lunetta, een charme hotel in het pittoreske dorp Mandas is een perfecte basis om een uitstapje met de Trenino Verde te maken.

https://www.eva-sardinia.com/sardinie/charme-hotels/antica-locanda-lunetta
Locanda Lunetta uitvalsbasis Trenino Verde

Barbara, de eigenaresse van dit kleinschalige hotel, vertelt dat haar familie vroeger het hotel en restaurant op het station van Mandas runde, dat beschreven wordt in het boek van D.H. Lawrence.