Sardijnse wijnen

Geniet jij ook zo van een heerlijk glas wijn? Wist je dat op Sardinië zo’n 15 verschillende druivenrassen worden verbouwd? Van deze druiven worden unieke kwaliteitswijnen gemaakt. Cannonau di Sardegna, Monica di Sardegna en Carignano del Sulcis zijn rode wijnen vol karakter die je echt eens moet proeven. Intense witte wijnen zijn bijvoorbeeld Nuragus di Cagliari, Vermentino di Sardegna en Malvasia di Bosa.

Een eeuwenoud ritueel

De maanden september en oktober staan op Sardinië traditiegetrouw in het teken van la vendemmia (de druivenoogst). De start van de druivenpluk op Sardinië hangt sterk af van het weer van de voorafgaande maanden. Experts houden rondom de periode van de oogst de druiven nauwlettend in de gaten. Van dag tot dag wordt gecontroleerd of de druiven de juiste mate van rijpheid hebben zodat ze precies op het perfecte moment geplukt worden.

De druivenoogst

Het persen van de druiven
Het persen van de druiven

De druivenpluk is een lichamelijk zwaar werk. Niet alleen vanwege de gebogen houding waarmee geplukt wordt en het tillen van de kilo’s druiven maar voornamelijk ook vanwege de warmte. Op Sardinië is de temperatuur in deze periode nog vaak boven de 20 graden en er is vrijwel geen schaduw in de wijngaarden. Om die reden wordt er vaak bij zonsopkomst al gestart en doorgewerkt tot de lunch. Dat betekent zes à zeven uur werken. ‘s Middags is het vaak te warm om te plukken. Overigens is de oogst ook een gezellige en sociale aangelegenheid. Vaak wordt er met veel mensen gewerkt, er is altijd tijd voor een praatje en om grappen te maken. En niet te vergeten: de gezamenlijke dagelijkse Sardijnse pranzo (lunch) na het plukken is overheerlijk.

Wijnfeest

Bij de druivenpluk horen natuurlijk ook traditionele wijnfeesten. Zo zijn er in september en oktober in veel plaatsen evenementen waarbij de oogst en de herfst centraal staan. Daarnaast vinden in november op Sardinië feesten plaats die in het teken staan van de vini novelli, de nieuwe wijnen. Op 7 en 8 november staat bijvoorbeeld het historische stadje Milis (Oristano) in het teken van Rassegna dei Vini Novelli. Dit is één van de beroemdste in zijn soort waarbij het centrum wordt omgetoverd tot een grote wijnkelder. De eerste wijnen van de nieuwe oogst worden groots gepresenteerd, geproefd en beoordeeld. Daarnaast kun je ook kennis maken met andere specialiteiten van Sardijnse bodem en genieten van de befaamde citrusvruchten uit Milis. In het centrum van Milis staat het schitterende Palazzo Boyl waar tegenwoordig culturele evenementen plaatsvinden. Op afspraak is hier bijvoorbeeld de indrukwekkende tentoonstelling van traditionele Sardijnse kleding en sieraden te bezoeken.

Oristano

Heb je altijd eens een traditioneel wijnfeest op Sardinië willen meemaken? Ga er dan nog een paar dagen tussenuit in november en bezoek dit schitterende eiland. De provincie Oristano is met de auto makkelijk te bereiken zowel vanaf het vliegveld van Olbia als van Cagliari. Behalve het wijnfeest in Milis heeft deze omgeving nog veel meer moois te bieden zoals de archeologische opgravingen van Tharros en het unieke schiereiland Sinis. Eva Sardinia heeft in de provincie Oristano een aantal charmante hotels.

Hotel de Charme Villa Asfodeli

Hotel de Charme Villa Asfodeli - Tresnuraghes
Hotel de Charme Villa Asfodeli – Tresnuraghes

Villa Asfodeli ligt in het karakteristieke stadje Tresnuraghes. De Liberty-stijl villa is omgebouwd tot een sfeervol boetiekhotel met zorgvuldig gerenoveerde kamers. Het heeft een prachtige inrichting en enkele kamers hebben uitzicht op zee. Je kunt de omgeving zelfs op de fiets verkennen. De eigenaren van dit hotel verzorgen ook fietsexcursies met of zonder gids.

Antica Dimora del Gruccione

Antica Dimora del Gruccione
Antica Dimora del Gruccione – Santu Lussurgiu

In het pittoreske stadje Santu Lussurgiu runnen Gabriella en haar dochter Lucilla het charmante Antica Dimora del Gruccione. Het hotel is een Albergo Diffuso, de kamers zijn over verschillende gebouwen verspreid. Gabriella is betrokken bij de slow food beweging. Je kunt dan ook heerlijk dineren in het hotel met bijpassende wijnen uit het gebied.

Hotel Lucrezia

Hotel Lucrezia - Riola Sardo
Hotel Lucrezia – Riola Sardo

Midden in het stadje, verscholen achter een antieke houten poort, vind je het charmante Hotel Lucrezia. De kamers liggen rondom de heerlijke rustige binnentuin, waar je kunt genieten van een goed boek, onder genot van één van de heerlijke wijnen uit de regio.