Wine Resort Ledà d’Ittiri – Alghero

Wine Resort Leda d'Ittiri - Alghero

Eva Sardinia heeft een unieke accommodatie in haar reisaanbod: Wine Resort Ledà d’Ittiri is een prachtig gerenoveerde boerderij omgeven door olijfbomen en wijngaarden. Een verblijf op dit schitterende landgoed is een unieke ervaring!

Een schitterend landgoed met een typisch Sardijnse sfeer

Wine Resort Leda d'Ittiri
Wine Resort Leda d’Ittiri

Het resort ligt op de hellingen van de Monte Doglia op slechts drie kilometer van zee en op vijf kilometer van vliegveld Alghero-Fertilia. Dit prachtige resort wordt gerund door Antonella Ledà d’Ittiri samen met haar dochter, Annamaria Delitala. Zij garanderen gastvrijheid in de ware zin van het woord.

Overal in het complex zie je de vrouwelijke invloed van de twee eigenaressen. Het interieur heeft een warme uitstraling en je ziet de oprechte aandacht en zorg voor hun gasten. Annamaria bereidt iedere ochtend met liefde het ontbijt. Ze heeft ook een indrukwekkende kennis van het lokale, culturele leven en de omgeving die ze graag met je deelt. Opvallend is bijvoorbeeld ook hun uitgebreide collectie met boeken over Sardinië.

Kook workshop Leda d'Ittiri
Kook workshop Leda d’Ittiri

Antonella is afkomstig uit een van de oudste adellijke Sardijnse families. Ze had altijd al een grote liefde voor de natuur, het buitenleven en bloemen, met name rozen. Na lang zoeken vond ze de perfecte plek en kocht zij een groot agrarisch gebied van achttien hectare waarop onder andere een oude boerderij stond.

Leda d'Ittiri - receptie
Leda d’Ittiri – receptie

Na een grondige renovatie waarbij zoveel mogelijk originele elementen bewaard zijn gebleven, is de boerderij omgetoverd tot een prachtige villa. Het is ingericht met karakteristieke meubelen, handgemaakt door lokale producenten, en antiek. Ook de voormalige schuur heeft een ware transformatie ondergaan. Het heeft nu een mooie terracotta vloer, een open haard, antiek fornuis en is rustiek ingericht in de typerende Sardijnse stijl. De ruimte wordt gebruikt als ontbijt- en eetzaal.

Sinds kort is een dependance gebouwd, waar zich het proeflokaal bevindt voor de proeverij van wijnen en olijfolie. Annamaria is sommelier en gekwalificeerd olijfolieproever. Ze deelt haar kennis graag en vertelt met passie over de producten.

Ontspannen bij rozengeur

Vanuit de eetzaal loop je zo het comfortabele terras op met uitzicht op de prachtige tuin. Hier vind je verschillende gezellige zitjes en schaduwplekken. De tuin is rijk beplant met rozenstruiken en natuurlijk ontbreekt ook de citroenboom niet. Bij de villa hoort ook een groot zwembad met ligstoelen waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van een drankje en een bordje heerlijke antipasto met kaas en andere lokale specialiteiten.

Leda d'Ittiri - zwembad
Leda d’Ittiri – zwembad

Op het landgoed kun je heerlijk wandelen en joggen. Er staan verspreid op het terrein stoelen en banken voor de gasten. Zo kun je ontspannen genieten van de rust en het prachtige uitzicht. Voor de joggers is zelfs een speciaal parcours uitgezet. Het gebied ligt in het natuurgebied Porto Conte, waar je nog de typische mediterrane vegetatie vindt en verschillende soorten wilde dieren: wilde zwijnen, konijnen, hazen, patrijzen en herten.

Het hotel heeft op de eerste verdieping vier grote kamers, twee ervan hebben een veranda met adembenemend uitzicht over de olijf- en wijngaarden. Op de begane grond zijn twee luxueuze suites met eigen terras. De rustieke kamers zijn ingericht met handgemaakte meubels, met zorg uitgekozen antiek, lokaal keramiek en kleden.

Nieuwe comfort kamers in de tuin

In de nieuwe dependance zijn 3 nieuwe kamers gecreëerd, allen op de begane grond en met een eigen terras. De nieuwe comfort kamers zijn ruim, voorzien van een eigen badkamer, airconditioning en een zitje op het terras. De kamers kijken uit op het zwembad.

Leda d Ittiri - Comfort kamer
Leda d Ittiri – Comfort kamer

Eigen wijngaarden en olijfboomgaard

De wijngaarden van Leda d'Ittiri
De wijngaarden van Leda d’Ittiri

Ook het gebied rondom de villa is aangepakt. Inmiddels wordt van de totale oppervlakte tien hectare gebruikt voor de teelt van olijven en zeven voor de teelt van kwaliteitsdruiven. De twee gebieden worden gescheiden door mooie, slanke cipressen. Er worden meer dan vier verschillende soorten olijven gekweekt, waaronder Bosana, Carolea, Nocellara en Frantoio. Hiervan worden twee soorten olijfolie gemaakt: de een kruidig en bitter, de ander zoet en delicaat.

Daarnaast worden er van de verschillende druivensoorten vijf wijnen geproduceerd, vier rode en een witte: Merlot, Cabernet, Cannonau, Cagnulari en Vermentino. Vooral de Cagnulari is een heel speciale wijn gemaakt van een zeldzame druif. De filosofie van Antonella en Annamaria is om kleine hoeveelheden te produceren zodat de hoge kwaliteit gewaarborgd blijft.

Een perfecte Sardijnse belevenis

Wil je een echt unieke ervaring? Bezoek dit bedrijf dan in september tijdens de vendemmia, de druivenoogst. Je kan meehelpen met de druivenpluk en ziet van dichtbij hoe de wijn geproduceerd wordt. Ook bij de oogst van de olijven kun je meehelpen. Echt heel bijzonder om mee te maken.

Tijdens je verblijf heb je de gelegenheid om verschillende interessante activiteiten te ondernemen:

  • Een absolute aanrader is de rondleiding in de wijn- en olijfgaarden (zowel Italiaanse als Engelse uitleg) met daarna een proeverij van wijn, olijfolie en olijven van eigen productie vergezeld van lokale kazen en vleeswaren. Een interessante, leerzame en onvergetelijke ervaring;
  • Geniet van een dagtocht met een vintage zeilschip, een traditionele tweemaster. Je luncht aan boord en er is gelegenheid om te zwemmen;
  • Een bezoek aan Alghero, Bosa of een van de schitterende stranden;
  • Een golfbaan en mountainbike parcours liggen in de nabije omgeving.