Zes typisch Sardijnse gerechten voor een fantastisch feestmaal

Antipasto misto Sardo

Iedereen die Sardinië wel eens heeft bezocht, weet dat je er heerlijk kan eten. Vooral de authentieke Sardijnse gerechten zijn bijzonder. Met december in zicht wordt in de meeste Sardijnse families al volop bedacht wat er deze feestdagen op tafel komt. Traditioneel wordt op Sardinië iedere gelegenheid aangegrepen om met de hele familie uitgebreid te eten. Lange tafels en meestal niet genoeg stoelen, dus wordt er geleend bij de buren. Vaak gaat il pranzo, het middageten ongemerkt over in la cena, het avondeten. Daarbij komen dan gewoon weer nieuwe gerechten op tafel, restjes zijn er zelden. Een hele dag heerlijk eten, drinken, lachen, praten, gezelligheid en sfeer.

Een typisch Sardijns feestmaal ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Pane Carasau

Pane Carasau - Sardijns brood
Pane Carasau – Sardijns brood

We beginnen met een antipasto misto Sardo, een voorgerechtje van salumi, formaggi e olive, salami, kaas en olijven. De Sardijnse soorten natuurlijk, bijvoorbeeld: salsiccia, pecorino en provolone Sardo. Hierbij wordt vaak Pane Carasau geserveerd. Dit is een dubbelgebakken Sardijnse broodsoort: flinterdun, krokant en knapperig. Heerlijk en licht, je kan er van blijven eten. Dat is niet de bedoeling want het volgende gerecht is al onderweg.

Malloreddus cun Sartizzu

Daarna komt de primo, het voorgerecht. In dit geval Malloreddus cun Sartizzu, pasta met verse worst. Malloreddus is een typisch Sardijnse pastasoort ter grootte van een koffieboon. Vaak wordt deze nog ambachtelijk in verschillende smaken gemaakt: naturel, spinazie, tomaat en de speciale versie met saffraan. Je kunt malloreddus ook gemengd kopen, lekker en kleurig. Traditioneel wordt deze pasta geserveerd met een tomatensaus en Sardijnse verse worst, die heerlijk gekruid is.

Sitzigorrusu

Daarna weer een kleinigheidje: Sitzigorrusu, slakken in pikante tomatensaus. Gewoon als tussendoortje omdat het zo simpel te bereiden is. Bovendien ben je dan even wat actiever bezig omdat je met een speld de slakken uit hun huisjes moet halen.

Een karaf water ontbreekt er nooit op tafel. Maar vergeet ook niet om te proeven van de fantastische Sardijnse wijnen, bijvoorbeeld de rode Cannonau of een witte Malvasia.

Porcheddu

Porcheddu - Speenvarken aan het spit
Porcheddu – Speenvarken aan het spit

Langzaamaan wordt het nu tijd voor de hoofdgerechten: Porchetto arrosto, speenvarken aan ’t spit geserveerd met takjes van de mirte. Dit is een typisch Sardijns vleesgerecht. Niet weg te denken bij de vele Sardijns dorpsfeesten en vast onderdeel bij de feestdis. Vanzelfsprekend duurt de bereiding hiervan een paar uur dus wordt ruim van tevoren al begonnen met de voorbereidingen. Het maken van il fuoco, het vuur, is een belangrijk ritueel waarmee iedereen zich bemoeit. Op bepaalde feestdagen ruik je aan het einde van de ochtend dat in de hele buurt de vuren worden aangestoken.

 Anguidda a su schironi

Voor wie liever vis heeft: vaak wordt er nog een tweede hoofdgerecht geserveerd, bijvoorbeeld Anguidda a su schironi, paling van ’t spit met laurier. Dit is een typisch Sardijns visgerecht. Het vuur brandt toch al en meestal is er nog genoeg ruimte voor een paar palingen. Hoofdgerechten worden meestal geserveerd met gebakken groenten zoals courgette, aubergine, venkel of artisjok en ook aardappels met rozemarijn uit de oven.

Zit je nog niet vol? Niet getreurd: na de hoofdgerechten volgt er een uitgebreid assortiment fruit, noten en kaas.

Dolci Sardi

Dolci Sardi - Sardijnse koekjes
Dolci Sardi – Sardijnse koekjes

Tja, ik hoop dat je nog een plekje hebt overgelaten voor het hoogtepunt van de maaltijd: het dessert. Als afsluiter is er altijd espresso met een scala aan zoetigheden en likeur: Dolci Sardi zijn overheerlijke mierzoete koekjes. Zo zijn er onder andere:

  • pabassini, geglazuurde koekjes van noten, amandelen, citroen en rozijnen;
  • amarettus, luchtige gebakjes van amandelbloem en geklopt eiwit;
  • is pistocheddus, geglazuurde en rijk versierde citroenkoekjes;
  • pardulas, taartjes van deeg gevuld met ricotta en saffraan;
  • sebadas, een gefrituurde, zoete ravioli gevuld met ricotta en geserveerd met honing;
  • i bianchittus, gebakken torentjes van geklopt eiwit, citroen en suiker;
  • pan’e saba, koek gemaakt met saba als belangrijkste ingrediënt met rozijnen en amandelen. Saba is een zoete siroop verkregen uit de most van druiven.

Mirto di Sardegna en Filu e Ferru zijn beide typisch Sardijns. Mirto di Sardegna is een likeur gemaakt van de bes van de mirte. Filu e Ferru is een grappa.

Wil je Sardijnse specialiteiten bestellen? Kijk dan op de website van GranSardegna.